Ak si plánujete otvoriť drobný obchodík s potravinami, v prvom rade sa pripravte na množstvo administratívnych úkonov. Bez živnosti či odobrenia hygieny to totiž nepôjde. Ale mať svoj vlastný obchod s rozličným tovarom, to so sebou obnáša aj mnohé iné starosti. Čo všetko musíte v dobre vybavenom obchode ešte mať?

Zriadenie obchodu s potravinami

Áno, prvým krokom k otvoreniu vytúženého obchodíka je živnostenské oprávnenie, v danom prípade je treba mať živnosť na kúpu tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi, teda maloobchod. Keďže predaj potravín sa radí k voľným živnostiam, nie je potrebné preukazovanie odbornej spôsobilosti. Čo však rozhodne nevyhnutné je? Mať normy spĺňajúce zariadenie predajne, od vyhovujúcich priestorov obchodu cez praktické policové regály, kam si uskladníte tovar a výrobky až po registračnú pokladňu.

Uskladnite si tovar bezpečne a podľa platných predpisov

20150110091032-prepravkaMať tovar, obzvlášť čerstvé potraviny uložené v súlade s predpismi, je alfou a omegou každej prevádzky. Preto si ešte pred jej vznikom preštudujte všetky základné požiadavky, ktoré sa vzťahujú na predajne potravín.

Pri predaji potravín ste totiž zodpovední za správne označenie údajov na obaloch potravín a uvádzanie všetkých povinných údajov, a to aj v prípade predaja potravín v e-shopoch. Obzvlášť pozorní buďte aj pri čerstvej zelenine a ovocí. Tu je prvoradé ich dobré uskladnenie, na čo Vám poslúžia overené plastové prepravky na zeleninu a ovocie.

Ďalšie povinnosti drobného predajcu

2_95498Ako predajca potravín nesmiete meniť, odstraňovať ani zakrývať údaje uvedené na spotrebiteľskom balení. Taktiež nie je dovolené predávať potraviny po uplynutí dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti. Takéto potraviny nie je možné predávať ani so zľavou, takže žiadne odkladanie týchto výrobkov pod pult, ani plechové skrine v sklade Vám na to neposlúžia. Jedine, že by ste si chceli privodiť problémy s hygienou.

V prípade, že chcete predávať aj krájané potraviny, musíte údaje o ich zložení umiestniť na výveske na viditeľnom mieste v blízkosti danej potraviny. Ďalej potraviny, ktoré obsahujú rastlinné tuky a rôzne iné náhrady, musia byť umiestnené inde ako mliečne či mäsové výrobky.

Je toho ešte mnoho, na čo musí jeden drobný predajca myslieť. Myslite na to aj Vy, nech Váš obchodík s potravinami prosperuje bez problémov.

Autorské právo: antoniodiaz / 123RF Reklamní fotografie