Potravinárska výroba na Slovensku

Aká je história potravinárskej výroby u nás na Slovensku?

Slovensko vždy bolo bohaté na prírodné zdroje. Krásne zelené lúky na ktorých sa pasú ovce a kravy, husté lesy bohaté na lesné plody a hríby, dlhé láne a polia posiate obilím a zeleninou, to je len zlomok toho, čo doma máme. Okrem toho, naša krajina je požehnaná krištáľovými prameňmi, z ktorých vyviera pitná voda. Skrátka, sme malá krajina s obrovským prírodným bohatstvom. Už od dávna sa Slovensko považovalo za agrárnu krajinu, pričom hlavne koncom 19-teho storočia začala prevažovať aj potravinárska výroba. Čo si pod tým predstaviť? Salaše, ošipárne, dobytkárne, hydinárne a rôzne výrobné haly. Ako sme napredovali ako krajina, napredoval aj poľnohospodársky vývoj. So vstupom do Európskej únie začali platiť prísne pravidlá aj čo sa týka výrobných hál a ich hygieny. Na trh prišli nové, moderné materiály ako sú sendvičové panely.

Začali sme exportovať aj importovať, a to všetko za prísnych hygienických noriem.

Kde všade v potravinárskej výrobe sa pur panely môžu použiť?

Začnime tými prvotnými, a to sú už spomenuté ošipárne, dobytkárne a hydinárne. Tieto výrobné haly majú extrémne požiadavky na termoreguláciu, a práve preto sú na ich výstavbu použité práve pur panely. Okrem toho sa jedná aj o sklady či už zeleniny, ovocia, obilia a tak ďalej. Ďalej sú to pekárne, spracovatelia dreva, servisné strediská, obrábacie závody, mraziarne a haly iných priemyselných odvetví. Sendvičové panely sa montujú na hotovú oceľovú konštrukciu. Okrem výrobných hál sa používajú aj na montáž pridružených kancelárskych budov.

Tieto haly sú modifikovateľné, a to práve vďaka PUR panelom. Panely im poskytujú aj variabilnú veľkosť a garantujú dlhú životnosť. Predsa len, výrobné haly sú vystavené nielen vplyvom počasia zvonku, ale aj rôznym teplotným výkyvom vo vnútri.  Výrobná hala musí byť navrhnutá s dôrazom na maximálne využitie vnútorného priestoru a funkčnosť.

Prečo práve PUR panely?

Dá sa povedať, že panely s polyuretánovou penou nemajú konkurenciu, čo sa týka výstavby potravinárskych hál. Žiadny iný materiál totiž neposkytuje takú kvalitu v porovnaní s cenou ako PUR sendvičové panely. Poďme si vymenovať ich najvýznamnejšie výhody:

Výborná tepelná izolácia. A to nielen zvonku smerom dnu, ale aj naopak. V potravinárskych a priemyselných halách musí byť celoročne kontrolovaná klíma a teplotné štandardy. O prísnej hygiene ani nehovoriac. Sendvičové panely sú ľahko udržiavateľné.

Sú netoxické a šetrné k životnému prostrediu. Zvlášť v potravinárskej výrobe sú tieto požiadavky obzvlášť žiadané.

Protipožiarna ochrana je zaručená. Z bezpečnostnej stránky sú výrobné haly zhotovené zo sendvičových panelov na vysokej úrovni. Tak isto aj zvukotesnosť, čo sa veľmi hodí napríklad pri halách, v ktorých sa chovajú zvieratá.

Výrobnú halu môžete mať  postavenú už za pár mesiacov. So sendvičovými panelmi to rýchlejšie ani nejde.

Za zmienku stojí aj vysoká odolnosť voči vetru, a nepoškodia sa ani pri bohatej snehovej nádielke.

Skrátka, sendvičové PUR panely sú vhodný materiál na výstavbu nielen rodinných a obytných domov, ale aj na montáž potravinárskych a priemyselných hál, ktoré sú na Slovensku bohato zastúpené.