Vedeli ste, že jedna a tá istá potravina môže chutiť rôzne? Dokonca, i keď ide o čokoládu či syr tej istej značky. Dôležité je iba to, kde si daný výrobok zakúpite. Aj preto mnoho našincov nakupuje za hranicami, konkrétne v Rakúsku, kde sú nám známe potraviny akési chutnejšie, respektíve kvalitnejšie. Ako je to možné?

Regály plné nekvalitných potravín

Každý, kto raz ochutnal tú istú potravinu zo Slovenska a z Rakúska, potvrdí, že je tam rozdiel. Rozdiel kvalitatívny. Tak sa zdá, že naše regály a regále s výrobkami renomovaných značiek akosi nezodpovedajú kvalite. Rovnako je tomu však aj s pečivom, kozmetikou, pracími prostriedkami… Zoznam výrobkov, ktorých kvalita sa líši v závislosti od krajiny, kde sa predáva, je veľmi dlhý, priam nekonečný. Na mieste je teda otázka: „Dokedy budeme ešte ochotní nakupovať, konzumovať či používať výrobky druhej triedy?“

Nevyhnutné zmeny v legislatíve

Kto sa nechce cítiť ako občan nižšej kategórie, si buď nakúpi v Európe smerom na západ alebo sa vzbúri a bude volať po náprave. Lenže, ako to býva so všetkými zmenami, aj táto vyzerá na dlhé lakte a ešte dlhšie trvanie. Preto, kto môže, radšej sadne do auta a vyrazí do najbližšieho rakúskeho mestečka. Robia tak aj mnohí Bratislavčania, ktorí potvrdzujú, že nejde len o vyššiu kvalitu značkových výrobkov, ktoré tam nakúpia. Rozdiely je cítiť aj v kvalite čerstvých potravín. V rakúskych obchodoch sú im totiž k dispozícii plné prepravky na zeleninu a ovocie, v bio kvalite, skrátka celkovo je tu väčší sortiment natur potravín.

Aj preto sa čoraz častejšie, aj z radov našich europoslancov ozývajú hlasy, aby na spoločnom európskom trhu začali platiť rovnaké pravidlá pre všetkých.

Je predsa celkom logické, aby bolo zloženie potravín, ktoré sa obchodujú pod jednou značkou, rovnaké vrámci celej Európskej únie.

Kým však potravinárske pravidlá únie od výrobcov potravín toto nevyžadujú, môžeme len snívať o tom, že syr od jedného a toho istého výrobcu kúpený u nás bude tým istým, ako syr vo Veľkej Británii či Francúzsku. Dovtedy tu budeme mať len lacnejšie, menej kvalitné a menej zdravé náhrady, hoci „značkové“.

Ostáva teda ešte jedna, zdravšia a celkom logická možnosť. Vykašľať sa na zahraničné značky a nakupovať domáce potraviny. Niet nad drevené či plastové sudy plné domácej kyslej kapusty či čerstvo vyúdenú klobásu, súhlasíte?